Gezicht op Delft

Ongeveer 350 jaar geleden schilderde Vermeer het beroemde Straatje, een paar jaar later voltooide hij zijn Gezicht op Delft. Ook Festival Aangeschoten Wild doet zo’n poging wat verder uit te zoomen, geholpen door twee insiders uit de Delftse cultuursector. Ferrie Förster is als Delfts wethouder namens studentenraadspartij STiP onder meer verantwoordelijk voor cultuur en Nathalie van der Hak zet zich via Stichting DelftsPeil in voor betrokkenheid bij kunst en cultuur in Delft.

8 februari 2017 | Nieuwsbrief | Bram

Welke trends zien jullie in het Delftse cultuuraanbod?

Ferrie: “Ik zie, naast de evenementen die al jarenlang in Delft worden georganiseerd, steeds meer nieuwe initiatieven. Op verschillende plekken in de stad, passend bij het profiel van Delft en onderscheidend van elkaar. Voor iedere Delftenaar wat wils en bij voorkeur elk weekend iets te doen.”

Nathalie: “Ik zie een trend naar kleinschaligheid, aandacht en kwaliteit in evenementen en het cultuuraanbod. Meer op maat gemaakte evenementen voor de stad zoals Festival Aangeschoten Wild ook eigenlijk is. Vijf jaar geleden lag de nadruk bij festivals vooral op massa en laagdrempeligheid en nu zie je een tendens waarbij meer inhoudelijke keuzes worden gemaakt en duidelijker gericht op een doelgroep.”

Wat vinden jullie de mooiste toevoegingen van de afgelopen jaren, of de mooiste vooruitzichten voor de toekomst?

Ferrie: “Dat zijn er nogal wat, maar ik vind het een knappe prestatie van evenementenorganisatie de Burgemeesters om nieuwe festivals neer te zetten waar duizenden mensen op af komen. Denk aan Oranjekoorts en Winterdorp Festival. Ook ben ik blij dat Westerpop een nieuwe locatie heeft gevonden. Tot slot ben ik trots op de groei die Festival Aangeschoten Wild heeft doorgemaakt. Ze zijn ambitieus en tonen betrokkenheid bij cultuur in de stad. Heel mooi om te zien!”

Nathalie: “Het Fringe festival, Delft Chamber music festival en Stukafest vind ik mooie toevoegingen. Ook interessant is dat Theater de Veste nadrukkelijk de verbinding met de TU-wereld zoekt en dat komt terug in de programmering. Ze programmeren spannende voorstellingen zoals de voorstellingen van Club Guy & Roni waarbij je het gevoel krijgt dat je onderdeel bent van een groot feest.

Dit jaar staan er twee events op stapel waar ik benieuwd naar ben. Eén is de Research Exhibition van de TU Delft en de tweede is een tentoonstelling van oude Citroëns, reclames en filmbeelden uit die tijd. Als dochter van een Française ben ik daarmee opgegroeid en ik vind het super leuk dat mensen dit organiseren”

Wat mist er nog – naar jullie idee?

Ferrie: “Ik zou het mooi vinden als het International Festival of Technology nog verder kan uitgroeien tot een festival dat bezoekers van heinde en verre weet te trekken. Delft op de kaart als dé stad van innovatie. Daarnaast is het mijn droom om meer Delfts talent op het podium te krijgen, zoals nu bijvoorbeeld gebeurt bij Westerpop en Festival Aangeschoten Wild. Er mogen wat mij betreft nog wel wat popfestivals bij en ik vind dat het ook wel tijd wordt voor een Delfts Filmfestival!”

Nathalie: “Ik mis aanbod in Delft voor jongeren, studenten. De TU alleen al heeft 22.000 studenten en dan hebben we het nog niet over de Haagse hogeschool en de jongeren die in Delft wonen. Ik mis een fatsoenlijke club met podium-faciliteit. Ciccionina groeit uit haar jasje.”

Ondanks dat er allerlei podia en activiteiten zijn om naar uit te zien en trots op te zijn, blijken de wensenlijstjes goed gevuld. FAW vult de kalender in ieder geval één dag op – en blijft werken aan het vestigen van haar naam binnen Delft. Als festival, maar de komende jaren ook steeds meer als promotor voor Delftse muziek en cultuur.