Festival Aangeschoten Wild 2018
 

Een technische kijk op het AW Café

"Muziek, kunst en cultuur: dat soort zachte onderwerpen staan centraal op Festival Aangeschoten Wild. We blijven echter ook Delfts, en zo bekijken we ook het festival regelmatig met een technische blik. Eerdere resultaten evalueren, kleine veranderingen en ieder jaar een nieuwe iteratie, dat werk.” Aan het woord is Sanne, dit jaar verantwoordelijk voor de indeling en uitstraling van het festivalterrein. Ze heeft ambitieuze plannen: “Dit jaar nemen we de Boiler op de schop: de ruimte van Lijm & Cultuur die elk jaar wordt omgetoverd in het AW Café. Een grote ruimte met een hoog plafond, waarvan de bovenste helft van de muren bestaan uit glazen ramen die zorgen voor veel licht. Erg mooi, maar het blijkt ieder jaar weer een lastige opgave om ‘m goed in te vullen. Hoewel er veel aandacht in wordt gestoken en er veel wordt geïnvesteerd in aankleding had ik het gevoel dat de algemene rode draad een beetje miste.”

2 oktober 2016 | Nieuwsbrief | Elmore

Tijd om daar wat aan te doen. Zo trok ze Laurens, verantwoordelijk voor de cultuurprogrammering en bovendien net klaar met zijn bachelor Bouwkunde, erbij en maakten ze een grondige analyse van de ruimte. Bouwko-stijl.

Hij heeft zijn achtergrond gebruikt om te kijken wat vorig jaar is gebeurd en hoe de inrichting van de Boiler anders kan. “Wat vind ik goed? Wat vind ik slecht? Wat kan er beter en wat kan er misschien wel slechter gaan?” Laurens: “Je wilt wel meer eenheid, maar aan de andere kant wil je de veelzijdigheid van het AW Café houden en dat is de moeilijkheid waar we voor staan.”

Het tweede deel van de analyse was de bouwkundige aanpak voor het inrichten van een ruimte. Samen met Anne, al langer betrokken bij de organisatie, hebben ze geprobeerd enkele sferen voor deze ruimte te definiëren. Uiteindelijk kwamen daar ‘borrelen’, ‘acts’, ‘lounge’, ’feestje’ en ‘workshops’ als basissferen uit. Laurens: “Het AW Café is de plek waarop verschillende plaatsen en op verschillende tijden, verschillende scènes en verschillende sferen zich afspelen. Het ontwerp van de ruimte moet dat zo goed mogelijk ondersteunen.” Als voorbeeld noemt Laurens de lounge: “Wil je hier een knusse ruimte hebben, dan wil je een laag plafond hebben en een hoge vloer, want je wilt dat die bij elkaar liggen. Je wilt dat er zachte texturen in die lounge zitten, want dat sluit aan bij de sfeer die we daar neer willen zetten.”

Uiteindelijk is dit maar een van de mogelijkheden en ligt het eindoordeel over de ruimte bij Sanne. “Het AW Café is eigenlijk de ruimte met de meeste variabelen op het terrein dus je kan er de meest verschillende dingen voor bedenken,” zegt Sanne. “Daarom ben ik blij dat ik niet de enige ben die daar een beslissing over moet maken”, voegt ze blozend toe.