Festival Aangeschoten Wild 2018
 

Sterrendom lukt niet altijd

De muziek business kan een taaie kluif zijn om in door te breken. Festival Aangeschoten Wild helpt bands daar graag mee en brengt ze in aanraking met nieuw publiek. "Dit doen we bijvoorbeeld door de winnaar van de jaarlijkse Sint Jansbrug Bandcontest een plek te bieden op ons podium", zegt Thomas, muziekprogrammeur FAW2017. Vaak wordt er met trots verteld over de bands die doorbreken na een optreden op Festival Aangeschoten Wild. Maar het gaat niet altijd goed. "Soms besluiten artiesten om het te laten bij een hobby of leggen ze om een andere reden de instrumenten erbij neer", vertelt Thomas. "Helaas horen we van sommige bands na het festival nog maar weinig."

27 januari 2017 | Nieuwsbrief | Elmore

De keerzijde

Neem nu Synth&Beat (FAW2009), Messed Up (FAW2010) en Suzy and the Suits (FAW2014), allemaal studentenbands. “De laatste twee zijn bands van de studenten jazz vereniging Groover,” vertelt Thomas, “daar hebben ze ruim vijf jaar muziek gemaakt.” Tot vorig jaar dus, toen de bands uit elkaar gingen. Thomas: “Dat is natuurlijk ook niet gek. Als de studie voorbij is en iedereen een eigen weg inslaat kan het lastig zijn de neuzen nog dezelfde kant op te houden.”

“Zelf waren we erg fan van de Rotterdamse band Shrude”, zegt Thomas. “Hét bewijs dat je de bandcontest niet per se hoeft te winnen om gescout te worden voor het festival.” Shrude maakte ook indruk op de geluidsman, die na het festival in 2014 nog een periode met de band heeft meegereisd. In november vorig jaar lieten ze weten uit elkaar te gaan: een van de bandleden kreeg namelijk een baan in Zwitserland.

Een positieve noot

Ziggy Splynt kwam helemaal vanuit Utrecht en bracht een knallende show op het festival vorig jaar. Hun nummer Red Ross is genomineerd door 3voor12Utrecht voor Utrechtse Song van het Jaar en de band kondigde deze week weer een enorme rits aan nieuwe shows aan op hun Facebookpagina. “Dit is er een om in de gaten te blijven houden”, merkt Thomas op. “Wie weet wat ze in het nieuwe jaar nog allemaal gaan bereiken!” Zelf hebben ze in ieder geval grote ambities.

Ook dit jaar speelt de winnaar van de Sint Jansbrug bandcontest weer op Festival Aangeschoten Wild. Opgeven kan nog tot 20 januari door een demo op te sturen naar bandcontest@sintjansbrug.nl. Tot slot een exclusieve tip van de jury, Thomas: “Ik ga vooral op het publiek letten. Als zij helemaal uit hun dak gaan is het 31 maart ook gegarandeerd een succes!”